Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB); çocukluk döneminde başlayıp daha sonra ergenlik ve erişkinlik döneminde devam edebilir. DEHB diyebilmek için yedi yaşından önce başlayıp en az altı ay devam etmesi gerekir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar aileleri ve çevreleri tarafından sorumluluklarını yerine getirmeyen, yaramazlık yapan, huysuz çocuklar gibi görülebilir.
Çok zeki ama ders çalışmıyor, kafasını derse vermiyor, dinliyor gibi yapıyor ve aklı beş karış havada gibi söylemler vazgeçilmez repliklerdir. Bu çocukların mutlaka dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisi alması gerekir.
DEHB Danışmanlık
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri dikkat eksiliğinin ön planda olduğu ya da hiperaktivitenin ön planda olduğu duruma göre değişir. Dikkat eksikliğinde dalgınlık, derse odaklanamama, sürekli hayal kurma, dış uyaranla dikkatin çabucak dağılması, görev ve sorumluluklarını sürekli erteleme, yerine getirmeme, akıl yorması gereken konulardan kaçınma görülebilir.
Hiperaktivitenin belirtileri ise çok konuşma, çok hareketli olma, yerinde duramama, sakarlık, derste başka şeylerle uğraşma, eli kolu kıpır kıpır olma, engellenmeye karşı tepkili olma, haz veren, oyun içeren durumlara yönelme görülebilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin birlikte anılması beynin aynı bölgesindeki ( ön frontal bölge) sorunla ilgilidir. DEHB sadece dikkat ve sorumluluk isteyen durumlara karşı görülür. Sevdiği, istediği konularda bu sorun yaşanmaz. Çocuklarda sorumluluk bilincinin oluşması için dikkat eksikliği tedavisi uygulanmalıdır.
Erken fark edildiğinde hiç bir uyum problemi yaşamadan akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmez. Adel Danışmanlık Merkezi’nde izlenen hiperaktivite tedavisi ile aile, çevre, öğretmen işbirliği ve yerine koyma uygulaması yapılır. İlgi gösterdikleri alanlar desteklenmeli ve yönlendirilmelidir.