Öğrenme güçlüğü(Disleksi) nedir; Çocuklarda öğrenme hızının normal seyrinin biraz altında ilerlemesi sonucu görülen bir problemdir. Bu problem okuma yazmayı öğrenme ya da gelişim sürecinde yaşanan bazı geç öğrenme belirtileri ile kendini gösteriyor. Bu sorun ile ilgili şunu söylemek gerekir ki çocuklar mutlaka öğrenirler. Ancak her çocuk her bilgiyi aynı sürede ve aynı şekilde öğrenemez. Her bireyin öğrenme tarzı ve hızı farklıdır.
Öğrenme Güçlüğü Bir Sağlık Problemi midir?
Sanılanın aksine çocuklarda öğrenme güçlüğü bir sağlık problemi değildir. Bu şekilde algılanmamalıdır. Yalnızca beynin bazı fonksiyonlarında bir aksaklık yaşandığını gösterir. Çocuklar için özel bir durumdur ve profesyonel destek ile sorunun üstesinden gelinebilir. Bu nedenle öğrenme bozukluğu desteği ile çocukların öğrenme süreci hızlandırılabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Öğrenme güçlüğü sorununun ya da daha doğru ifade edersek “farklılığının” birçok belirtisi bulunur. Bunlar;
-Dikkat dağınıklığı
-Konsantrasyon bozukluğu
-Konuşmada gecikme yaşamak
-Kelimeleri söylerken hecelerin yerini değiştirmek
-Kelimeleri ifade etmekte zorluk çekmek
-Hatalı kalem kullanma
-Kelimeleri tersten okumaya çalışma
-Yaşıt çocuklar ile sağlıklı bir ilişki kuramama
-Bisiklet sürmek, seksek oynamak gibi çocuk eylemlerini öğrenmede zorluk çekme
-Fevri hareket etme
-Kare, dikdörtgen ya da daire gibi şekilleri düzgün şekilde çizememek/oluşturamamak
-Renkleri öğrenme, sayı saymak ya da heceleyerek okumada sıkıntı çekme
Öğrenme Güçlüğü Tedavisi
Öğrenme güçlüğü tedavisi için ailenin de eğitim alması ve bu konuda bilinçlenmesi şarttır. Öncelikle beyinle ilgili bir problem olup olmadığına bakıldıktan sonra problem nesnel olarak ortaya koyulur. Genellikle psikoeğitimle tedavi desteklenir ve öğretmenle iş birliği yapmak önemlidir. Çocuğa uygun bir çalışma planının yapılması öğrenme güçlüğünün dezavantajlarını ortadan kaldıracaktır.
Öğrenme Güçlüğünde Zaman Kavramı Önemli mi?
Zaman kavramı günümüz sağlık sorunları gibi psikolojik ya da zihinsel problemlerde de fazlasıyla önemlidir. Durumun erken fark edilmesi ve destek alınması çocuğun gelişim sürecini daha sağlıklı şekilde ilerletmesini sağlar. Bu konuda dikkatsiz davran ebeveynlerin çocuklarında okulu istememe, anlatılanı hemen öğrenememekten dolayı başarı kaygısı yaşama ve daha birçok sorun da beraberinde yaşanabilmektedir.
Bir Oluşum Nedeni Var mıdır?
Öğrenme bozukluğu gibi bir farklılığın oluşum nedeni henüz belirlenememiştir. Ancak bazı şartlar, oluşuma neden olarak gösterilebilmektedir. Anne babanın bu sorunu yaşamış olması, çocukta da öğrenme güçlüğü görülme oranını büyük ölçüde arttırabiliyor. Bununla birlikte kardeşlerde veya tek yumurta ikizlerinde de bu farklılığın gözlemlenmesi olası olarak gösteriliyor. Çocuklarda öğrenme güçlüğü(Disleksi) sorunu ile erkenden baş edip, çocuğunuzun gelişim sürecinde ve okul ilişkilerinde sorun yaşamaması için danışmanlık merkezinden destek alabilirsiniz. Disleksi tedavisi ile çocukların okul ve gelişim süreçleri desteklenmiş olur.