Abartılmış Paylaşma (Oversharing)
Abartılmış paylaşma, yani son zamanlarda sosyal medyada bir hayli popülerleşen ‘oversharing’ kavramı; insanların, kendileri hakkında gerekli gereksiz çok fazla detayı herkese anlatmaları anlamına gelmektedir.
Başımızdan geçenleri, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insanlarla paylaşmak elbette destekleyicidir. Bu, bizimle aynı şekilde düşünen insanlarla açık bir ilişki kurabilmemize, kimi zaman onaylanmış ve bağlantıda hissedebilmemize yardımcı olur. Ancak bazen, “Ben şimdi bunu neden anlattım ki” deriz.
Henüz derinliği tecrübe etmediğimiz ilişkilerde hayatımıza ilişkin fazla detaylı paylaşım yapmak, üstelik bunu duygusal bir ihtiyacı gidermeye yönelik araç olarak kullanmak, ardından utanç ve suçluluk duyguları hissetmekle sonuçlanabilir.
Abartılmış Paylaşma Eğilimi – Oversharing
Genellikle, diğer insanların hakkımızda ne düşündüğü kaygısının üstesinden gelmeye çalıştığımızda veya ortamdaki diğer insanlarla ilişkide kalmaya fazlaca ihtiyaç duyduğumuzda, abartılmış paylaşmaya eğilimli oluruz.
Örneğin, gereğinden fazla sosyal medyaya zaman ayırmak kişinin hayatında başka alanlarda sorunlar yaşamasına neden olur. Bu durumda kişi sağlıksız bir ruh hali içine girer.Sağlıklı düşünme ve algılama becerisini yitirebilir. Bu noktada, paylaşımlarından beslenmeye oldukça ihtiyaç duyacaktır. Paylaşımda bulunamamak, üretememek, ilgi ve beğeni görmemek ise travma yaratabilir. depresif, kaygılı, öfkeli hissettirebilir.
Bu, sık başınıza gelen, değiştirmek veya anlamak istediğiniz bir durumsa kendinize sorabilirsiniz:
“Hayatıma ilişkin fazla detay vermek hangi amaca hizmet ediyor veya hangi ihtiyacımı karşılıyor?”
“Bu bilgiyi kendime sakladığım takdirde kendimi nasıl bir duruma sokmuş olurum, hangi duyguyu hissetmekten mahrum kalırım?”
“Abartılmış paylaşma davranışı ortaya koyduğumu farkettiğim, ortak bir durum, kişi, grup var mı?”
Çözülmemiş travma, kendini aşırı paylaşma şeklinde gösterebilir.
Tabii kaygı gibi farklı durumlardan da kaynaklanabilir.
Aşırı paylaşma sizi rahatsız ediyorsa aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz.
1-Bu bilgileri paylaşarak bir ihtiyacı karşılamaya mı çalışıyorum? Eğer öyleyse, bunun için başka bir yol var mı?
2-Durumla ilgili bir şey yanlış anlaşıldı mı? Bu yanlış anlaşılmayı “önlemek” için mi yoksa bir ilişkiyi güvence altına almaya çalışmak için mi paylaşıyorum?
3- Paylaştığım ayrıntılar başkalarının dinlemesini zorlaştırıyor mu? Geri dönüp açıklamayı kolaylaştırsam daha iyi olur mu?
4️-Paylaştıklarınız konusunda kendinizi güvende hissedip hissetmediğinizi anlamanın bir başka harika yolu da bedeninizin nasıl hissettiğine dikkat etmektir. Aşırı paylaştığınzı hissettiğinizde vücudunuz gergin ve titriyor mu?
Uzm. Klinik Psk. Bahar Demir