Kendine Döndürme Nedir?
Kendine döndürme nedir? / İhtiyaçlar belirginleştiğinde, ortaya çıkan enerji ile beraber kişi bu ihtiyacı karşılamak adına hareket geçer. Kişi bu ihtiyacı çevresindeki diğer nesnelere yöneltmeyip, kendine yöneltir. Enerjisini kendisine yönelten kişi çevresi ile teması kesmeye başlar. Kendi duygu düşünsel süreçlerine kanalize olarak kendini geri çeker ve uzaklaşır. Böylece çevresinden almak istediği ihtiyaçları, kendi içinde kalarak orada karşılamaya çalışır. Kendine döndürmenin en önemli sonucu kişinin harekete geçerek kendi ihtiyaçlarını karşılamasını engellenmesidir.
Pek çok kişi ne istediğinin farkındadır ama bu konuda harekete geçecek gücü kendinde görmemektedir. Buna örnek olarak “spora başlamak istiyorum ama gidecek zamanım yok”, “aslında ayrılmayı düşünüyorum mutsuzum ama vazgeçemiyorum”, “ev işlerinden bıktım ama, ben yapmazsam kim yapacak” gibi pek çok cümle ile günlük hayatımızda karşılaşırız. Bütün bu söylemlerin ardında yatan ise “istiyorum fakat bunu gerçekleştiremiyorum” olgusudur. Tüm bu durumun arkasındaki bu dirençleri gösteren kişiler aslında bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere var olan enerjiyi bloke ederek bundan kaçınmaktadırlar.
Kendine döndürme nedir? Temas biçimi nelerdir?
Kendine döndürme temas biçimi iki ayrı şekilde var olabilir. Bunlardan biri kişinin ihtiyaçlarını arzu nesnesine değil de kendisine yöneltmesidir. Yani başkalarına söylemek istediğini kendine söyler, başkalarına yapmak istediğini kendine yapar. Örneğin çok yakın bir arkadaşınızın sizi kıracak bir davranışta bulunduğunu fark ettiniz. Böyle bir durumda yapılması gereken onunla konuşup, onun davranışı anlamak ve bunun çözümünü ortaya koymaktır. Çünkü bunun temelinde birbirinize duyduğunuz sevgi ve ilgi ihtiyacı vardır. Ancak böyle bir durumda enerjinizi onunla konuşmak yerine, ona mesafe koyarak kendi içinizde tutarsanız enerjinizi kendinize döndürmüş olursunuz. Ya da herhangi bir başarısızlık yaşadığınızda bu başarısızlığın nedenlerini araştırmak yerine ” ben aptalın tekiyim zaten hiç bir şey başaramam” gibi düşüncelere harcıyorsanız yine kendinize döndürmüş olursunuz.
Kendine döndürmenin bir diğer şekli ise kişi, kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, çevresine ve yakınlarına da o şekilde davranır. Örneğin bazı kişiler eleştiriyi hiç kaldıramazlar, kimseyi eleştirmezler ya da kendilerine sitem edilmesinden rahatsızlık duydukları için kimseye seslerini bile yükseltmezler. Bazı kişiler ilgi görmek istediği için, başkalarına aşırı ilgi gösterirler.
Kişi belirli bir ihtiyacın farkına vardığında bu ihtiyacı hemen ortaya koyamamasının temelinde “kaygı” yer alır. Kaygının temelinde ise kişinin mevcut kendini destekleme sisteminin yetersiz olması ve ileride ortaya çıkabilecek durumlarla baş edemeyeceği düşüncesi vardır. Kendine döndürme temas biçimini sık kullanan kişiler ihtiyaçlarını çevresinden talep edemediği, arzuladıkları duygu ve düşüncelerini yansıtamamalarının ve harekete geçememelerinin alt yapısında korkuları, endişeleri ve katastrofik beklentileri yatmaktadır.