Meslek Seçimi
Meslek seçimi, bireyin gelecekteki yaşam standardını, sosyal çevresini, yaşamdan alacağı doyumu etkilemektedir. Meslek seçiminde bireyin kendini tanıması ve gelecekten beklentisi gibi bireysel durumlar önemli faktörler arasındadır. Meslek yaşamda bir işten daha fazlasıdır; kişisel tatmin, finansal istikrar ve amaç duygusu sağlayabilen uzun vadeli bir arayıştır.
Meslek Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim?
Kişiye uygun meslek seçimi çeşitli faktörlerden etkilenir. Bireyin ilgi alanı, yetenek ve becerileri, değerleri, geleceğe yönelik hedefleri ve kişiliği bireyin kendisine uygun mesleği seçmesinde değerlendirmesi gereken faktörlerdir.
- İlgi alanlarınızı belirlemek: İlgi alanlarınızı ve ne yapmaktan hoşlandığınızı bilmek, kendinize uygun meslek seçiminde iyi bir temel sağlar. Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri ve sizi tatmin eden görevleri tanımlayabilirsiniz. Örneğin; evde bozulmuş eşyaları tamir etmek için uğraşmaktan hoşlanıyorsunuzdur ve buna zaman ayırmak size keyifli geliyordur. Bu ilgi alanına yönelik bir mühendislik bölümü düşünebilir kariyerinize yön verebilirsiniz.
- Yetenek ve Becerilerinizi Değerlendirmek: Kendinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilrsiniz. Yetenekli ve becerikli olduğunuz şeyleri belirleyerek o alandaki meslek gruplarına yönelebilirsiniz. Örneğin, becerileriniz problem çözme ve analitik düşünme ile ilgiliyse bilgisayar ve mühendislik alanlarına yönelik kariyer yapmayı düşünebilirsiniz.
- Değerlerinizi Göz Önünde Bulundurun: Kendinize yaşamınızda önem verdiğiniz değerler listesi oluşturabilirsiniz. Örneğin, listenizde yardımseverlik üst sıralardaysa takdir görmeye açık, başkalarına yardım etmenize olanak tanıyan hemşirelik gibi kariyer arayışına yönelebilirsiniz.
- Kişiliğinizi Değerlendirin: İçe dönüklük veya dışa dönüklük gibi kişilik özelliklerinizi belirleyin. Kişiliğinize uygun mesleklere yönelip bu alanda kariyerinize yön verebilirsiniz. Örneğin dışadönük ve iletişim kurmayı seven biriyseniz bir kurumda ya da şirkette pazarlama alanında çalışmanıza fırsat tanıyan bir meslek tercihi yapabilirsiniz.
- Kariyer seçeneklerini araştırın: İlgi alanlarınızı, becerilerinizi, değerlerinizi ve kişiliğinizi belirledikten sonra, bu faktörlerle uyumlu meslekleri araştırın. Farklı meslekler için iş olanaklarını, kazanç potansiyelini ve iş gereksinimlerini göz önünde bulundurun.
- Deneyim Kazanın: Kendinize uygun olabilecek meslekleri araştırdıktan sonra belirlediğiniz meslekler ile ilgili staj yaparak veya gönüllü çalışarak birebir mesleği deneyimlemeye çalışın. Bu, seçtiğiniz mesleğin size uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir ve eğer kariyerinize bu yönde devam etmek isterseniz gelecekteki iş başvuruları için deneyim sağlayabilirsiniz.
- Karar Verin: Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurup çalışmak istediğiniz meslek alanını deneyimledikten sonra kariyer yolunuz hakkında karar verin. Seçeceğiniz mesleğin nihai olmadığını ve kariyerinize yaşamınızın her anında yeniden yön verip değiştirebileceğinizi unutmayın.
Çocuğunuzun Meslek Seçimine Yardımcı Olurken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Her çocuk kendi yolunda bireyseldir ve bu nedenle ebeveynlerinden farklı becerilere ve yeteneklere sahip olabilir. Bunu akılda tutarak, ebeveynlerden herhangi biriyle benzer bir kariyer rolü benimsemek doğru bir hareket tarzı olmayabilir. Çocuklarını doğru yöne yönlendirmek açısından doğru şeyi yapıyor gibi görünseler de, ebeveynlerin, çocuklarının gerçekten neyi takip etmek istediğini keşfetmek için zamana ve alana ihtiyaç duyduklarını anlamaları gerekir.
Çocuğunuzun Meslek Seçimi Sürecinde Yapılması Gerekenler:
- Karar alma sürecine yardımcı olun, ancak dikte etmeyin
- Çocuğunuzun kararlarını destekleyin
- Çocuklarınıza yeteneklerini keşfetmeleri için özgürlük ve zaman tanıyın
- Gelişmek ve başarmak için motivasyon sağlayın
- İlgi ve tutkularını takip etmeleri için teşvik sağlayın
- Sorumlu bir tutum ve olgun bir bakış açısı aşılamaya çalışın
- Pozitif davranarak ve asla eleştirel olmayarak özgüven duygusunu aşılayın
Klinik Psikolog Eda Kalaycıoğlu