Öfke Kontrol Bozukluğu Sosyal Hayatınızı Tehlikeye Atmasın!
Hoş karşılamadığımız durumlara yönelik verdiğimiz doğal tepkilerden biri olan öfke, günlük hayatta sıklıkla yaşadığımız bir duygudur. Trafikte yaşadığımız sorun, iş yerinde karşılaştığımız durumlar, baskıcı ebeveynler, anlayışsız arkadaşlar ve sayılabilecek onlarca farklı an, öfkeye sebebiyet verebilir.
Olaylara uygun tepkiler verdiğimizde öfke sağlıklı bir duygudur. Ancak bu tepkileri kontrol edemediğimiz zaman öfke kontrol bozukluğu yaşayabilir ve sosyal ilişkilerimize zarar verebiliriz.
Öfke Kontrol Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Öfke kontrol bozukluğunun farklı sebepleri olabilir. Karakter yapısı bunun etmenlerinden biriyken geçmiş deneyimler de öfke kontrol bozukluğunun sebepleri arasındadır.
Bazı epilepsi türlerinde tipik bayılmalar yerine öfke patlamaları görülebilir. Tedavi edilmediği durumlarda davranış sorunları ortaya çıkar. Bu kişiler anlık olarak kendilerini kaybettiklerini ve öfkelerini kontrol edemediklerini söyler.
Çocukluk döneminde dışlanmak öfke sebeplerinden biridir. Fiziksel kusurlara sahip olan çocukların bu dışlanmaya maruz kalması öfke davranışını tetikler.
Ebeveynleri tarafından fiziksel şiddet gören çocuklar saldırganlığı bir sorun çözme yöntemi olarak kabullendiği için öfke kontrol problemi görülebilir. Normal davranışlarıyla dikkat çekemediğini düşünen çocuk öfkeyi kullanır.
Televizyon programlarında ve bilgisayar oyunlarında sürekli şiddet içerikli görüntülerle karşılaşan çocuklarda da şiddet eğiliminin arttığı tespit edilmiştir. Bu tip çevresel etmenler de öfke kontrol sorunlarına yol açabilir.
Öfke patlama problemi yaşayan kişilerde en sık karşılaşılan geçmiş öykülerden biri cinsel tacizlerdir. Tacize uğrayan çocuklarda agresyon birikmesi yaşanır ve öfke patlama nöbetleri yaşanabilir. Bir diğer öfke kontrol bozukluğu nedenlerinden biri de ebeveynlerden birinin diğer çok baskın karaktere göre aşırı pasif olmasıdır. Böyle bir ailede büyüyen çocuklarda öfke kontrol bozukluğuna rastlanabilir.
Öfke Kontrol Bozukluğunun Tedavisi
Psikoterapide öfke kontrolünü sağlamak için pek çok yaklaşım bulunur. Bu sayede öfkesini kontrol etmeyi öğrenen birey sosyal ilişkilerinde daha yapıcı olabilir. Gevşeme egzersizleri, bilişsel davranışçı terapiler, iletişim becerilerinin geliştirilmesi gibi çalışmalar da öfke kontrol bozukluğu tedavisi süresince kullanılan yöntemler arasındadır.