Özgül fobi nedir; Bir nesneden, bir canlıdan ya da olaydan aşırı derecede korkma ve saklanma isteğidir. Böyle durumlarda bireyler bazı davranışlarından uzak durmak isterler. Özgül fobi dolayısı ile korku yaşamamak adına tedirgin hareket ederler. Çok farklı alt tipte özgül fobiler bulunmaktadır.
Bunlardan ilki durumsal özgül fobi tutumudur. Bireyler durumsal tipte; asansöre binerken, tünel içerisinde, köprüde, araba kullanırken korku duygusunu şiddetli şekilde hissederler. Diğer bir özgül fobi alt tipi olan Doğal çevre tipinde ise kişiyi akan şiddetli su, gök gürlemesi ve fırtına gibi doğal etkenler korkuya düşürür.
Hayvan alt tipli özgül fobiler farklı hayvanlardan ötürü duyulan korkudur. Bu hayvanlar genelde örümcek ya da arı gibi küçük canlılar olmak ile birlikte köpek, kuş, maymun gibi büyük canlılarda olabilmektedir. Örneğin örümcek ya da böcek özgül fobi durumu olan bireyler çimen alanlarından uzak dururlar ve yerle temaslarını tamamen kesecek kıyafetler giymeye çabalarlar.
Yara ve kan özgül fobi tipi kişilerin enfeksiyon bulaşmasından, kandan ve yaralardan korkmasına neden olur. Böyle durumlar karşısında özgül fobisi bulunan kişiler kaçmaya çalışırlar. Çünkü yara ya da kan gördükleri durumda bayılma ve kusma gibi etkiler ile karşılaşabilirler.
Genel özgül fobiler bireylerin genellikle kendileri adına korktukları fobilerdir. Böyle durumlarda kişi nefessiz kalmaktan, boğulmaktan, kusmaktan ve çaresi olmayan hastalıklara yakalanmaktan korkarlar. Bunun adına oldukça titiz davranarak yaşarlar.
Tüm özgül fobiler aslında korku eşliğinde ortaya çıkar. Kişi yaşadığı özgül fobi alt tipine göre tarifi anlatılamaz bir endişe duymaya başlar. Fobi çeşitleri içerisinde en çok görülen tür olan özgül fobiler kontrol altına alınabilir problemlerdir.
Özgül Fobi Desteği
Özgül fobi desteği profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu noktada bilişsel destek yöntemleri kullanılmaktadır. Korku ve endişe duyduran durum, nesne ya da canlıların aslında bir zararı bulunmadığı ve tehlike teşkil etmediği bireye iletilmelidir. Tabi bu süreç problemin ilerlemişlik durumuna göre şekillenmektedir. İlk olarak bireyin yaşadığı durumu kabullenmesi ve ne yaşıyor olduğunu tam olarak kavraması gerekmektedir. Destek süreci bunun ardından başlar. Eğer özgül fobiler konusunda sorunlar yaşıyorsanız ve profesyonel bir destek almanız gerekmektedir.