Yeme bozuklukları bireyleri hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkiler. Aşırı tüketim ya da yetersiz beslenme kişilerde görünüme ve tükettikleri besinlerin kilo değerine yönelim oluşturur. Zamanla takıntı halini alan bu durum yeme bozukluğu sorununu meydana getirir.
Yeme bozuklukları, yemek yeme ile ilgili durumlarda bireylere rahatsızlık verme hissi ile oluşum sağlamaktadır. Genel ve ana belirti budur. Diyet yapma bu durumda problemin oluşumuna neden olan büyük bir tehdittir. Çünkü kişinin tükettiklerine, kilosuna ve görünümüne karşı takıntı durumu ortaya çıkarmaktadır. Durumun etkisi ile bireyler günlük aktivite ve davranışlarına kısıtlama getirmeye çalışırlar. Bedensel sorunlar dışında psikolojik olarak da zarar veren yeme bozuklukları, aslında düşünce alt yapısında başka nedenler de bulundurmaktadır. Kişilik kaygısı, depresyon, kontrol sorunu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler yeme bozukluğu oluşturan alt düşünce alanlarıdır.
Yeme Bozuklukları Nasıl Engellenir?
Yeme bozukluğu çeşitleri olan bir problemdir. Bu yeme bozukluğu çeşitleri içinde ilk sırada “aşırı yeme bozukluğu” bulunur. Bu problem ile karşı karşıya olan bireyler sürekli olarak yemek yerler. Aç olmadıkları zaman dahi bir şeyler yeme isteği duyarlar. Üzüldüklerinde, sıkıldıklarında ya da yalnız kaldıklarında istemsiz şekilde yemek yeme isteği ile karşılaşırlar. Bu durum genel depresyon başlangıcı, anksiyete ve obezite gibi sorunlar doğurur.
Yeme bozuklukları içinde diğer bir tür olan “blumia nevroza” , ciddi bir yeme problemidir. Bu sorunu yaşayan kişiler aşırı yemek yüklemesi yaparlar ve ardından yediklerini çıkarmaya başlarlar. Bunu genellikle toplumdan baskı hisseden, depresyon süreci olan bireyler yaşarlar. Dikkat edilmediği taktirde hayati tehlike sunmaktadır.
Anoreksiya Nervoza, vücudun olması gereken kilodan daha düşük bir kiloya sahip olmak ve onu korumak adına yaşanan bir yeme bozukluğudur. Problemin belirtileri içerisinde büyük bir kilo kaybı, saç dökülmesi/seyrelmesi, cilt kuruluğu ve halsizlik bulunur.
Sıralayarak açıkladığımız yeme bozukluğu çeşitleri haricinde aşırı diyet ve egzersiz ile hamile iken kilo almama problemi olan Pregorexia, gece farkında olmadan yemeğe yönlendiren gece yeme krizi, alkol kullanımı adına daha fazla alan oluşturmak için yemek yemeyi reddeden Drunkorexia gibi yeme bozukluğu çeşitleri de bulunmaktadır. Yeme bozukluğu testi oluşan sorunu ortaya çıkarmakta yardımcıdır.
Böyle durumlarda profesyonel bir destek almak en doğru yol olacaktır. Çünkü yanlış davranış önemli sağlık sorunları oluşturmaktadır. Bu konuda profesyonel bir destek almak adına Adel Danışmanlık olarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz.